miercuri, 6 aprilie 2011

Negresa glazurata


Intr-o zi insorita de primavara, in ciripit de pasarele si miros de corcodusi infloriti, doua buburuze s-au gandit sa-si dezmorteasca aripioarele si si-au dat rendez-vous la o prajitura. Sa depene amintiri, sa stea la taclale, sa-si spuna o poveste stiuta doar de ele. Iar eu, desigur, le-am servit o negresa doldora de ciocolata. :)


Ingrediente pentru 30 de bucati si o tava de 38x25x2 cm:
  1. 2 cani si jumatate de fulgi de ciocolata
  2. 200 gr de unt topit la bain-marie
  3. 1 cana de zahar
  4. 4 oua
  5. 180 gr faina
  6. 1 cana de alune de padure tocate in bucati nu prea mici
  7. esenta de vanilie, esenta de migdale

Glazura:
  1. 380 gr ciocolata amaruie (75%)
  2. o lingura de ulei
  3. 100-120 gr de ciocolata alba

Intr-o oala cu fundul mai gros pui fulgii de ciocolata, apoi adaugi untul topit si pui la foc mic, amestecand des, pana se topeste ciocolata, apoi adaugi zaharul si continui sa amesteci pana se topeste si acesta. Lasi cateva minute sa se raceasca, apoi adaugi ouale, esenta, alunele macinate mare si faina. Amesteci totul bine si torni intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coci blatul la 175 de grade timp de 20-25 min, pana trece testul scobitorii. Cu 10 min inainte ca blatul sa fie gata, topesti la bain-marie intr-un ibric ciocolata alba si in alt ibric ciocolata amaruie cu lingura de ulei. Torni uniform peste negresa ciocolata amaruie, apoi cu ajutorul unui pos sau cu o punguta mai groasa taiata intr-un colt, trasezi dungi pe latimea prajiturii. Apoi cu o scobitoare trasezi dungi pe lungimea prajiturii, o dunga intr-o directie apoi schimbi sensul si trasezi urmatoarea dunga in directia opusa. Lasi prajitura sa se raceasca la temperatura camerei pentru a nu-si pierde luciul. Pofta buna!




Nota: Inspirata din Reader's Digest.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu