luni, 4 februarie 2013

Tarta cu gem si nuci


Inca o tarta din colectia celor pe care, cu putina dexteritate, le poti pregati si cu ochii inchisi :-) . Aluatul este unul foarte prietenos, fara nazuri si pretentii, astfel ca toata distractia pregatirii va dura o ora cu tot cu poze, postat "making of" pe Facebook si smotrul din bucatarie. Iar daca mai esti cumva si in sesiune pe ultima suta sau ai vreun stres, vei privi altfel lucrurile cu glicemia ridicata si casa parfumata :-) . 



Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 22cm:
  1. 200g de faina
  2. 1 plic si jumatate de praf de copt
  3. 1 plic de zahar vanilat bourbon
  4. 50g de zahar
  5. 90g branza de vaci
  6. 75ml de vin alb demi-dulce (desi cred ca aluatul a "inghitit" numai vreo 50ml cu totul) 
  7. 3 linguri de ulei
  8. putina sare
  9. 2-3 maini de miez de nuca
  10. aprox. 200g gem de zmeura
  11. zahar pudra
Pui intr-un bol faina, praful de copt, sare, zaharul, zaharul vanilat, branza de vaci, uleiul si jumatate din cantitatea de vin. Amesteci cu o spatula din lemn apoi incepi sa framanti usor, adaugand treptat cate putin vin, pana ce aluatul devine omogen si de dezlipeste de pe vas, lasand peretii acestuia si mainile curate.

Tapetezi blatul de lucru cu faina si fundul formei de tarta cu hartie de copt (iar peretii ii ungi cu putin unt) . Deja pana vei face manevrele astea prin bucatarie vei vedea ca aluatul devine infoiat, pufos, foarte usor si placut la atingere. Il intinzi intr-o foaie subtire, il rulezi pe sucitor si il derulezi in tava.

Intinzi gemul (200g sau mai mult, cum doresti, "la ochi") si presari miezul de nuca sfaramat grosier in maini. Tai marginile in plus de aluat, tapetezi iar blatul de lucru si intinzi inca o foaie din care tai cateva fasii care vor forma "grilajul" de deasupra.

Pui tava in cuptorul preincalzit aprocximativ 35 de min - o mai verifici intre timp. La inceput am pus-o pe randul din mijloc iar in ultimele 15 minute pe un rand superior, pana s-a rumenit putin. O scoti pe un gratar, iar cand s-a racit de tot presari zahar pudra. Pofta buna!

 

Nota: Multumesc Laurei Adamache pentru ideea acestei tarte.

2 comentarii: