luni, 5 decembrie 2016

Aluat de pizza fraged - fara dospire


Ne place pizza si nu ne prea jucam cand vine vorba sa o pregatim in casa - facem sa fie cat pentru jumate de cartier :-)). Nu exageram ca si frecventa, dar este o placere de weekend, de familie, si ne apuca mai ales in sezonul rece, cand nu ne deranjeaza sa dogoreasca cuptorul :-)
Pentru cele 5 pizza din fotografie (cu diametrul unei farfurii intinse mari) am folosit:

- 540g de faina (si inca putina extra, pentru intinsul aluatului) 
- 1 cub drojdie proaspata 
- 270ml de apa calduta
- optional, putina sare

** Daca nu dati vreun party, puteti injumatati cantitatile ;-)

Cubul de drojdie proaspata se dizolva in apa calduta, apoi se toarna in bolul cu faina, se adauga optional sare si se framanta repejor. Secretul unui blat fraged dar nu excesiv de moale (deci nu precum o paine) si care sa fie la nevoie si crocant este folosirea drojdie fara a lasa aluatul la dospit. Asadar, indata ce e gata framantat aluatul, se rupe o bucata, se pune mai presara putina faina peste bucata de aluat (atat cat se ia intre varfurile degetelor) - foto 1, se pune deasupra o bucata de hartie de copt si se intinde foaia - foto 2, apoi se decupeaza cu cutitul (cu mana libera sau urmand circumferinta unei farfurii) pe rotund - foto 3.


Foaia de aluat trebuie sa fie subtire cam de 5mm. Deasupra puneti ce toppinguri va plac, dar tineti cont de cateva aspecte - prea multe ingrediente "zemoase" - sos de rosii/cascaval - vor face blatul fraged, dar daca doriti un blat crocant, este bine sa puneti cu masura aceste ingrediente. De asemenea, pentru un blat fraged, pizza se lasa 15-17 minute la cuptorul preincalzit la 200 de grade, iar pentru un blat crocant, 20-25 de minute (tot in functie de ce ingrediente puneti peste blat).


De aceasta data am folosit intre altele - ciuperci champinion curatate si feliate subtire, sos de rosii din rosii cherry congelate, fasii de ardei rosu si mozzarella Casa Azzurra - parteneri ai atelierului "Mami gateste? Mami Gateste! Editia II - Dulciuri fara dulce). Pofta buna :-) !

** Chiar si cel mai crocant blat, daca este lasata la frigider pentru a doua zi pizza, se va inmuia si va deveni fraged.
***Cat de fraged/pufos/corant este blatul mai depinde si de grosimea foii de aluat intinse.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu